Goed moment om een huis te kopen in Gooise Meren?

Door op 4 Mei 2023

Eind vorig jaar hebben we een inkijk gegeven in het wonen in Gooise Meren. In dit prachtige gebied woont en werkt onze makelaar Barbara Kuhlmann-Dupuits. Ze brengt u graag op de hoogte van actualiteiten op de lokale woningmarkt. Wij vroegen haar om kansen en tips voor wie een huis wil kopen in Gooise Meren. 

Woningmarkt Gooise Meren

Gooise Meren kent veel diversiteit aan woningen. Eengezinswoningen komen het meest voor met maar liefst 42% van het totaal. Daarnaast vormen appartementen en villa's 10% van het aanbod. Het valt op dat nieuwbouw weinig voorkomt. De gemiddelde WOZ-waarde binnen de gemeente Gooise Meren lag in 2022 rond €500.000. Aan dit bedrag kan je afleiden dat het in Gooise Meren zeker niet alleen om grote huizen draait.

Meer tijd, meer keuze

De woningmarkt van Gooise Meren is de afgelopen tijd behoorlijk veranderd. Wat merk jij daarvan? Barbara: “De markt is rustiger geworden. We zien dat huizen langer te koop staan en kopers hebben meer tijd om te beslissen. Ze hebben ook meer keuze en kunnen vaker bezichtigen dan voorheen. Het lijkt erop dat we weer terug gaan naar het 'nieuwe normaal'.”

Omslag in kopen

Wat betekent deze verandering voor mensen die overwegen om hun huis in Gooise Meren te verkopen? “Dat hangt van je financiële situatie af. Tot vorig jaar was eerst aankopen de norm, daarna ging je pas verkopen. De krapte was zo groot dat je eerst zeker wilde weten dan je een nieuwe woning had. In de huidige markt is het in sommige gevallen juist verstandiger om eerst te verkopen en dan aan te kopen. Het kan namelijk wel even duren voordat je woning is verkocht en je wilt uiteraard geen dubbele lasten."

Staat van woning

“Toch zal de woningmarkt in Gooise Meren naar verwachting niet fors dalen. De vraag naar koophuizen is simpelweg te groot en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Je zult nu wel meer je best moeten doen om je woning gunstig te verkopen. Zo is het onderhoud van je woning een belangrijk punt bij verkoop. Een duurzame woning met een laag energielabel en goed onderhouden is een enorme pré. Dit geeft absoluut betere kansen om de woning relatief snel te verkopen voor de maximale prijs.”

Boven landelijk gemiddelde

Wat verwacht jij als makelaar voor de komende maanden? “Ook in Gooise Meren zien we dat starterswoningen beperkt te vinden zijn. Er zijn ook weinig woningen in het middensegment. In het hogere segment is er wel voldoende aanbod. De gemiddelde prijs bedraagt €5.082 per m2. Dit ligt ver boven het landelijke gemiddelde."

Neem de tijd

Voor wie in het hogere segment zoekt, wat zijn jouw tips voor het kopen van een huis in Gooise Meren? “Dat de markt anders is dan in 2021 en 2022 is duidelijk. Maar in iedere markt zijn er kansen voor woningzoekenden, ook in de huidige markt. Op zich is dit een goed moment om een huis te kopen omdat het aantal bezichtigingen fors terugloopt. Ik adviseer kopers om vooral geduld te hebben. Een huis kopen is een belangrijke beslissing in je leven. Dus neem de tijd, vergelijk en bezichtig de woning meerdere keren. Dat kan nu ook want de haast en het gejakker is er vanaf en dat geeft meer rust en ruimte om tot de juiste aankoopbeslissing te komen. Je verhuist maar een paar keer in je leven en wilt een thuis waar je jarenlang met plezier woont. Zoals ik alweer 17 jaar.”

Overweegt u om een huis te kopen in Gooise Meren? Neem contact op met onze makelaar Barbara Kuhlmann-Dupuits. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt van Gooise Meren.

Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen in Gooise Meren? Neem contact op met onze gespecialiseerde makelaar voor Gooise Meren Barbara Kuhlmann-Dupuits:
Bel of WhatsApp 06-40665072
E-mail naar barbaradupuits@remax.nl.

Naar boven