Omslag Utrechtse woningmarkt: van verkopersmarkt naar kopersmarkt

Door op 3 Februari 2023

De gekte op de Utrechtse huizenmarkt lijkt voorbij. Vanaf het 4e kwartaal vorig jaar tot en met nu is de markt bijna omgeslagen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Onze makelaar Hans Konings legt uit hoe het komt dat kopers nu minder concurrentie hebben vergeleken met een jaar geleden.

Minder concurrentie

Hans: “Wat we zien bij deze overgang van verkopersmarkt naar kopersmarkt is dat de concurrentie onder kopers aanzienlijk is verminderd. Waar we vroeger tientallen bezichtigers over de vloer kregen zien we nu nog maar enkele. Het maken van afspraken is ook een stuk makkelijker geworden. Daarmee is de gekte op de huizenmarkt in de regio Utrecht definitief tot een einde gekomen.”

Vraag nog groot

“Toch is niet zo dat je nu een huis veel lager dan de vraagprijs kunt aankopen. Natuurlijk verschilt het per huis, maar de vraag naar woningen is nog altijd groter dan het aanbod. Want we kampen nog steeds met een tekort aan woningen."

Bron afbeelding: Funda.nl

10% prijsdaling

“Het aantal kopers in de markt is dan misschien wel gedaald, maar het vertrouwen stijgt. Daarentegen is men wel kritisch. Aan de andere kant zien we het vertrouwen onder verkopers langzaam dalen. Dat is merkbaar aan de prijzen die in de regio Utrecht gemiddeld met 10% zijn gezakt. Grote onzekerheden zoals consumentenvertrouwen, inflatie, stijging hypotheekrente en energieprijzen helpen ook niet mee in het vertrouwen op de huizenmarkt.”

Bron afbeelding: Funda.nl

Markt in beweging

“Ondanks alle onzekerheden zie je de markt toch bewegen. In deze dalende markt komen er nog steeds woningen beschikbaar. De voorspelling is dat er de komende maanden meer aanbod gaat komen.”

Bron afbeelding: Funda.nl

Eerst verkopen dan kopen

“Als u op dit moment op zoek bent naar een woning en uw huidige woning nog niet hebt verkocht, raden we aan om uw huis eerst te verkopen zodat je weet wat u te besteden heeft. Er zijn voldoende clausules zoals de No-risk clausule die ervoor zorgen dat je niet “zonder een dak boven je hoofd” verder moet leven.”

Wilt u weten wat uw kansen zijn op de woningmarkt van vandaag? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek in ons makelaarskantoor. Daarin komt u alles te weten over de beste aanpak om van uw huidige woning naar uw nieuwe woning te verhuizen.

Lees ook:
De waarde van uw woning in een veranderende huizenmarkt
Terug naar een normale woningmarkt?
Ontdek natuurrijk wonen in Gooise Meren
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van onze makelaarsservice. E-mail naar gildenhof@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Naar boven