Terug naar een normale woningmarkt?

Door op 21 Oktober 2022

Wij merken het in onze dagelijkse praktijk en het nieuws staat er vol mee: de woningmarkt is aan het veranderen. Onze makelaar Myriam Vaessen vertelt over de gevolgen van de nieuwe situatie voor kopers en verkopers.

Telefoon roodgloeiend

Het begon in het tweede kwartaal waarin we ineens steeds minder bezichtigingen kregen. Voorheen stond de telefoon roodgloeiend en kregen we de afspraken bijna niet bijgewerkt. Opeens hadden we alle tijd en konden we iedereen prima van dienst zijn. Het krijgen van een afspraak voor een nieuw pand leverde geen problemen meer op. Het had zeker nog geen effect op de prijzen, want de kijkers waren zeer goed voorbereid en serieus. Overbieden was toen ook nog de norm.

Relatief rustig

De zomermaanden juli en augustus waren in vergelijking met voorgaande jaren, toen Covid ons nog in de greep hield, relatief rustig. Veel mensen waren op vakantie in het buitenland. De markt kabbelde rustig voort.

Minder snel opgepakt

In het derde kwartaal constateerden wij dat het belangrijk was om met elkaar te sparren over de juiste aanpak. Waarderen was steeds vaker niet meer vanuit de historische data direct toe te passen. Woningen met bijvoorbeeld geen drie maar twee slaapkamers, gedateerd of op een drukke locatie, werden door de markt minder snel opgepakt. Ook het energielabel werd een belangrijk onderdeel in het koopproces. Kopers houden er duidelijk rekening mee, wat logisch is gezien de hoge energieprijzen. Boven de vraagprijs bieden gebeurde nog vaak, maar meer in de range van 5% tot 10% dan hoger.

Terug naar normaal

We zijn nu aangeland in het vierde kwartaal en kunnen definitief vaststellen dat de markt inderdaad aan het veranderen is. Dit hoeft geen negatief nieuws te zijn, want we gaan terug naar een normale markt. De rol van de makelaar wordt hierbij belangrijker en dat juichen we toe. Natuurlijk, een woning verkopen binnen 10 dagen klinkt prachtig maar als we er wat langer bij stil staan was dit eigenlijk bizar. Eigenaren en kopers hadden geen tijd voor overdenking en een gedegen besluitvorming. Ook wij als makelaar ervaarden grote tijdsdruk tijdens het proces.

Verkopers: meer geduld

Een veranderende markt: Wat betekent dit voor u als verkoper? Een goede gedegen voorbereiding van uw woning is belangrijk voor een positief verloop van de verkoop. Is uw woning verouderd? Kijk dan waar u nog kunt moderniseren. Is uw woning hoog in energieverbruik? Isoleer dan grondig zaken als de vloer, wanden, dak en ramen. Kijk ook of het mogelijk is om een extra slaapkamer te creëren door bijvoorbeeld de zolder om te bouwen of een grote slaapkamer te splitsen. Stel ook uw verwachtingen van de doorlooptijd bij. Want we gaan weer vaker richting de 3 maanden voor een succesvolle verkoop.

Kopers: meer keuze

En wat betekent de veranderende woningmarkt voor u als woningzoeker? Het aanbod is in de huidige markt groter waardoor u meer woningen kunt bezichtigen en een gedegen keuze kunt maken. Als u een woning gaat bezichtigen bespreek dan vooraf goed de potenties van de woning op het gebied van indeling en energieverbruik. De bizarre overbiedingen zijn weliswaar voorbij maar we zitten nog steeds in een verkopersmarkt. Dat geldt zeker voor woningen op de juiste locatie en met een vernieuwd A/B-energielabel. Ga daarbij voor een woning waarin u lang verwacht te wonen, dan bent u minder gevoelig voor prijscorrecties in de loop der jaren. Een plezierig thuis blijft altijd overeind.

Staat u op het punt om uw woning te verkopen en wilt u weten wat uw kansen zijn op de woningmarkt van vandaag? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de gevolgen van de veranderende woningmarkt op uw woonplannen.

Lees ook:

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze makelaars bespreken graag alle mogelijkheden van onze makelaarsservice.

Naar boven